Projekt Den zdraví

Světový den zdraví připadá na 7. dubna, jde o významný svátek pro každého, kdo se stará o svou pohodu, zdravé tělo a silného ducha. Naše škola si tento významný den užila již o několik dní dříve. V úterý dne 4. dubna byl pro celou školu za podpory projektu Ve zdravém těle zdravý duch připraven pestrý program. Podpořila nás také školní jídelna a žákovský parlament, který nám pomohl s propagací celého dne. Zapojila se tedy celá škola.

Spolupráce se školní jídelnou

Paní kuchařky nám dopředu připravily pestrý jídelníček zdravých pokrmů, ze kterých si žáci s dostatečným předstihem vybrali tato jídla:

  • polévka z mrkve a červené čočky,
  • oběd číslo 1 – luštěninové boloňské špagety se sýrem,
  • oběd číslo 2 – tortilla se zeleninou a uzeným tofu.

Abychom alespoň trochu přiblížili realitu celého jídelníčku mladším ročníkům, kolegyně Lucie Fatrdlová připravila prezentaci s fotografiemi.

Pohybové aktivity

Každá chvilka, kterou děti věnují pohybu, prospívá jejich zdraví, a právě proto byl v tento den začátek první a třetí vyučovací hodiny ve znamení pohybových aktivit. Téměř celou školu se nám podařilo řádně rozcvičit, protáhnout i roztancovat.

Zdravé svačiny

V rámci projektu Ve zdravém těle zdravý duch se žáci pátého ročníku pokusili nižším ročníkům odprezentovat, co zahrnuje zdravá svačina. Domnívám se, že se nám podařilo všem dětem názorně ukázat, jak taková zdravá svačina má vypadat.

Projekt Ve zdravém těle zdravý duch se s námi v tento den po několika měsících rozloučil. Jeho cílem bylo v dětech probudit zájem o pohyb, zdravý jídelníček a využití relaxačních chvilek.

Děkuji všem kolegyním, kolegům a žákům, kteří se zapojili do našeho zdravého dne a do projektu Ve zdravém těle zdravý duch. Těším se na naší další spolupráci.

Karel Šíma, koordinátor projektu