Noc s Andersenem (I. A/I. B)

Noc s Andersenem je mezinárodní akce Klubu dětských knihoven SKIP ČR, při níž děti nocují v knihovnách, školách a jiných spřátelených organizacích. Knihovny, školy, kluby, muzea, galerie, komunitní centra a další zařízení v Česku, v Evropě, ale také v zámoří tak jednou ročně otevírají své brány, aby děti vybavené polštářky a spacáky mohly i v noci naslouchat čtení pohádek, na které v dnešní uspěchané době není doma tolik času. Při letošním 23. ročníku pohádkové Noci s Andersenem, která se konala v pátek 31. března, byla naše škola jedním z 1 735 míst naší planety, kde  tato akce proběhla. Akce je spojena s výročím narození dánského pohádkáře H. Ch. Andersena a s Mezinárodním dnem dětské knihy.

Prvňáčci se spaní ve škole nemohli dočkat, celý týden nemluvili o ničem jiném. Večer jim rodiče pomohli přinést všechny spacáky, karimatky, polštářky, nezbytné plyšáky, ale také knížky s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Letos si připomínáme 100 let od narození této ilustrátorky, a tak jsme si knížky s jejími obrázky, které má doma každý, vybrali jako téma našeho nocování. Po přípravě pelíšků jsme slavnostně zahájili celou akci a seznámili se s knížkami, které děti přinesly. Všichni jistě znáte ilustrace knih Děti z Bullerbynu, Z deníku kocoura Modroočka, Honzíkova cesta, O letadélku káněti. Jistě si vzpomenete na Slabikář, ze kterého jste se někteří učili číst první slova, i ten ilustrovala Helena Zmatlíková. Někdo přinesl knížky Eduarda Petišky (Alenčina čítanka, Martínkova čítanka, Anička a flétnička, Anička a básnička), Boženy Němcové či Ivony Březinové, objevila se i dětská leporela. Děti se seznámily s dílem ilustrátorky i při luštění křížovky. Přečetli jsme také společně příběh z jedné knihy. Pak už byl čas na přípravu večeře. Někdo si poprvé sám mazal chleba nebo toust, někdo poprvé sám krájel zeleninu, ale všem se společná příprava a stolování ve školní kuchyňce líbilo. Po dobré večeři jsme se všichni sešli užít si spolu soutěž O nejlepšího vypravěče vtipů. Děti se střídaly ve vyprávění a třídou se neustále ozýval smích. Čtyřčlenná porota měla nelehký úkol vybrat tři nejlepší vypravěče. Po vyhlášení výsledků se děti převlékly do pyžámek, vyčistily si zuby a chystaly se do spacáků. V tu chvíli se ale dozvěděly, že je ještě čeká zkouška odvahy, což vyvolalo vlnu nadšení, ale i obav. Úkolem bylo projít bez baterky stezku po setmělých chodbách školy osvětlených pouze svíčkami a svítícími tyčinkami a na konci u lucerny stvrdit svou cestu razítkem. Polovina dětí se odvážila vydat na cestu úplně sama, další raději ve dvojicích. Všichni ale cestu zvládli a také na to byli v cíli pyšní.

Pak už zalezli do pelíšků a paní učitelka četla při svitu baterky pohádku na dobrou noc. Někteří únavou usnuli už při pohádce, většina si ještě nějakou dobu šeptala s kamarádem o všech nových zážitcích. Noc proběhla klidně a ráno nás čekala snídaně z dobrůtek, které připravily maminky. Po náročném balení všech věcí jsme ještě ve třídě společně luštili a četli další úryvek z knížky a také hledali poschovávané čokoládové broučky za odměnu. Na úplný závěr děti dostaly pamětní listy a pohlednice.

Podle ohlasů od rodičů víme, že děti byly z celého programu nadšené a akce byla pro ně nezapomenutelným zážitkem. A to nám za tu náročnou přípravu stálo.

Ilona Kaplanová a Lucie Fatrdlová, třídní učitelky