Prkna, která znamenají svět

„Paní učitelko, paní učitelko, to bylo úžasný! Já se tak těšim na další!“

Ne, těmito slovy opravdu nekončí každá naše hodina češtiny. Ale přesně si vybavím ten moment, kdy za mnou cestou z divadla přiběhl jeden žák a přesně těmito větami mě potěšil. Postupně své pozitivní reakce přidávali další a další.

V letošním školním roce se naše škola stala členem Klubu mladých diváků (KMD).  Třicet zájemců ze sedmého a osmého ročníku již dvakrát vyrazilo do Prahy na večerní divadelní představení.

V listopadu jsme se nasmáli v Divadle Bez zábradlí při adaptaci Shakespearovy hry Mnoho povyku pro nic. Na jevišti zářili známí čeští herci, často improvizovali, smáli se sami sobě, vtáhli nás do děje. Skvěle fungovala interakce s publikem. Naši žáci byli bezprostřední, zapojovali se svými reakcemi do děje. Troufám si říci, že i díky nim si herci představení také velice užili. Děkovačka byla nádherná, děti mávaly hercům, herci jim… Všichni jsme odcházeli z divadla spokojení a s úsměvem na rtech.

Druhé představení slibovalo také silný zážitek. Jiný. Plný hudby a zpěvu. Šli jsme do Divadla na Vinohradech na Baladu pro banditu. Nádhera. Živá kapela pod pódiem, silný příběh dle literární předlohy, úžasné herecké i pěvecké výkony, krásný a talentovaný Marek Lambora coby Nikola Šuhaj… To vše nám dalo další krásný divadelní zážitek. A došlo i na potlesk vestoje.

Co nás tento školní rok čeká do třetice? Opět něco zcela jiného. Vojna a mír na motivy románu L. N. Tolstého. Většina žáků toto dílo číst pravděpodobně nebude, a tak je dobré, že se s ním seznámí alespoň prostřednictvím zhlédnutí divadelní hry. Uvidíme. Necháme na sebe představení působit a uděláme si svůj názor. Recenze jsou však příznivé.

Přínosem pro nás učitelky i naše žáky však nejsou jen samotná představení, ale vše kolem členství v Klubu mladých diváků. Je nádherné vidět žáky ve společenském oděvu, pozorovat je, jak dodržují etiketu, vnímat tu jejich radost ze společně stráveného času mimo školu. To pak i tomu poslednímu žáčkovi odjíždějícímu z Opatova domů kolem půl jedenácté v noci máváme se srdečným úsměvem.

Dagmar Holanová, koordinátorka KMD