ŠD v Národní galerii Praha

V adventním čase se tři skupiny nejstarších žáků ze školní družiny vypravily do Anežského kláštera na Starém Městě. V historických prostorách byl pro ně připraven program pořádaný Národní galerií Praha s názvem „Proč slavíme Vánoce“. Všichni žáci si při zajímavém a poutavém vyprávění pana průvodce prohlédli expozici obrazů a aktivně odpovídali na dotazy. Rovněž z jejich strany vzešlo mnoho otázek, na které se jim dostalo bohatě odpovědí.

Po skončení první části se všichni přesunuli do sklepení kláštera, kde byla pro žáky připravena výtvarná dílna. S velkou chutí se pustili do malování vánočních motivů. Nejprve využili klovatinu a po jejím zaschnutí přidali suché pastely. Po opláchnutí jim z jejich prací vzešla opravdu zdařilá výtvarná díla.

Tyto předvánoční návštěvy nebyly však v tomto školním roce první. Již v listopadu byla zahájena tato spolupráce družiny a galerie prvním programem s názvem „Na hladině a pod hladinou“, který se konal ve Veletržním paláci v Praze. A již nyní se někteří mladší žáci družiny mohou těšit na program věnovaný maminkám.

Tato nově navázaná spolupráce je pro žáky i jejich vychovatelky velmi zajímavým zpestřením vzdělávací úlohy školní družiny. Ani náročnější cestování různými dopravními prostředky a přestupování je od dalších návštěv neodradí.

Eva Houlíková, vedoucí vychovatelka ŠD