Pražský hrad (IV. B)

Dne 19. ledna 2023 jsme se s dětmi vydali na exkurzi na Pražský hrad. Počasí bylo na leden velmi slunné a tak jsme jeli vyhlídkovou jízdou tramvají.  Původně jsme měli v úmyslu se podívat na pravé korunovační klenoty, ale vzhledem k několikahodinovým frontám jsme se rozhodli, že repliky budou dostačující a možná jsme i některé rodiče doslova „nachytali“, když jsme jim ukázali fotografie klenotů.

Měli jsme zarezervován program Hra na Hrad v rámci prohlídky Příběh Pražského hradu. Příběh Pražského hradu je výstava, která si klade za cíl přiblížit domácím a zahraničním návštěvníkům tisíciletou historii symbolu naší státnosti.

Ve hře Hra na Hrad se děti staly přímými účastníky příběhu prostřednictvím zvláštních úkolů, k jejichž úspěšnému splnění bylo nezbytné absolvovat i procházku Hradem. Děti byly doslova fascinovány některými expozicemi – na chvíli se staly pomocníky umělce, řemeslníka, hradního strážce či služebníka a ponořily se do dávné minulosti. Hravou formou se tak dozvěděly spoustu zajímavostí z dob minulých.

Po úspěšném vyluštění všech záhad a hádanek jsme se přesunuli do Zlaté uličky, kde jsme se podívali na to, jak lidé v minulosti žili. Viděli jsme jejich skromné příbytky i dílny.

Děti byly z exkurze velmi nadšené a na jaře či počátkem léta se chystáme na Pražský hrad znovu na další z výukových programů.

Markéta Průšová, třídní učitelka