Po noci na podlaze rovnou na Hrad (VII. C)

Nový školní rok si žáci a žákyně VII. C místní základní školy chtěli začít užívat hned od jeho počátku. Proto jsme ve spolupráci s panem Petrem Plavcem na odpoledne 29. září 2022 naplánovali naši oblíbenou odpolední akci plnou her spojenou s přespáním ve škole.

V Průhonickém parku se sedmáci se vší vervou vrhli na schovávání a hledání pokladů, nezalekli se ani překážek v podobě zavázaných očí či jinak záměrně ztížené orientace v prostoru.

Mnoho kilometrů v nohách jim přesto nevzalo síly a plni elánu se ve školní kuchyňce pustili do vaření večeře. Každá skupinka si předem zvolila své menu, nakoupila suroviny, uvařila a dobře pohostila nejen sebe, ale i paní učitelku třídní a pana Plavce. Jedno jídlo bylo lepší než druhé, mohli jsme ochutnat špagety, zeleninový salát s kuřecím masem, pizza šneky i vynikající lívance. Úklid kuchyně nebyl pro žáky problém, a tak se časně po večeři celá třída opět vrhla na hraní kolektivních her. Nechybělo pantomimické předvádění spolužáků, uvolnění se ze svázání provazem či soutěž v lezení v zapnutém spacáku. O zábavu, napětí i mohutné povzbuzování nebyla nouze.

Pozdě v noci se dvě školní třídy proměnily v ložnice, v nichž tlumené švitoření utichalo až po půlnoci.

Žáci a žákyně ze VII. C mají úžasné rodiče, kteří nám pomáhají mít co nejkrásnější zážitky z dob povinné školní docházky.  S nadšením jsme přijali nabídku paní Lucie Lamačové, která nám na pátek 30. září zajistila soukromou prohlídku reprezentačních prostor Pražského hradu.  A tak jsme se po noci strávené na školní podlaze vydali na tuto jedinečnou exkurzi do prostor vskutku honosných a překrásných.

Během komentované prohlídky jsme poznávali místa, která jsme dosud znali jen z médií. Prohlédli jsme si například Španělský sál, Rudolfovu galerii či Trůnní sál, ve kterém prezident republiky jmenuje nové ministry, soudce, generály a profesory.  Třeba za pár let bude na stejném místě stát opět někdo z naší letošní VII. C, to už však ve společenském oděvu u příležitosti přijetí významného titulu či postu z rukou prezidenta nebo prezidentky naší republiky. Možné to je, šikovných a nadaných žáků a žákyň je v VII. C dostatek.

Dagmar Holanová, třídní učitelka