Noc s Andersenem (III. C)

Noc s Andersenem je akce Klubu českých knihoven na podporu dětského čtenářství, která se koná vždy na přelomu března a dubna při příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví 2. dubna.

Děti z III. C se přidaly k nocležníkům z 28 zemí světa, kteří trávili noc z 1. na 2. dubna 2022 v knihovnách a školách. Během akce malí čtenáři luštili pohádkové hádanky a kvízy, představovali si navzájem své oblíbené pohádkové knížky, hráli různé hry, při kterých byla důležitá samostatnost i odvaha.

Děti si samy s velkou kreativitou připravily večeři, pro kterou si hezky prostřely, a jako dezert si daly bonbónky po provedeném pokusu s rozpouštěním barev. Uspořádali jsme také turnaj v pexesu, který prověřil, jak jsme na tom s pamětí. Když byl čas uložit se ke spánku, všichni si připravili své karimatky, spacáky a plyšáky.

Po převlečení do pyžam a vyčištění zoubků však ještě děti čekala dlouho očekávaná noční stezka, které se všichni nemohli dočkat. Vedla po setmělých chodbách školy od světýlka ke světýlku až k lucerničce, kde si každý odvážlivec natiskl razítko na důkaz toho, že došel až na samotný konec. Všichni nocležníci prokázali obrovskou odvahu a cestu do tmy zvládli. Po návratu do pelíšků a polštářové bitvě jsme si četli své oblíbené pohádkové knížky, a když se zhaslo, usínaly děti při jedné z Andersenových pohádek na dobrou noc.

Ráno jsme si pochutnali na dobrůtkách od maminek, luštili křížovku při jarní stezce, která vedla různými třídami školy, vyráběli Pohádkový strom a vůbec se nám nechtělo balit a loučit se. Všechny děti dostaly speciální upomínkový list, pohlednici s motivem akce a časopis Mateřídouška od redakce tohoto časopisu. Na nocování ve škole budou určitě dlouho vzpomínat.

Ilona Kaplanová, třídní učitelka