Sbírka Krabice od srdce

Každý den do Česka přicházejí tisíce ukrajinských uprchlíků, kterým se snažíme pomoci. Nejzranitelnější jsou děti, které se svými rodinami musely opustit své domovy a které se vinou války ocitly v naprosto neznámém prostředí cizí země.

A právě na pomoc dětem vyhlásila Diakonie ve spolupráci s TV Nova sbírku Krabice od srdce. Po celé zemi vzniklo od pátku 18. 3. do neděle 20. 3. čtyřicet sběrných míst, kam mohli lidé přinášet krabice naplněné omalovánkami, výtvarnými nebo sportovními potřebami, hrami, drobnými hračkami a sladkostmi, které by zpříjemnily dětem zasaženým válkou první kontakt s Českem.

Naše škola se rozhodla do sbírky zapojit a zprostředkovat odvoz krabic do nejbližšího sběrného místa ve Vestci. A ukázalo se, že to bylo dobré rozhodnutí, protože akce se setkala s velkým ohlasem. Ve čtvrtek 17. 3., první den po vyhlášení sbírky ve škole, bylo vybráno pouze několik krabic, ale v pátek počet dětí, které ráno vcházely do dveří školy s krabicí v rukách, předčil naše očekávání.

Krabice byly plněné opravdu od srdce a jsme přesvědčeni, že určitě udělají ukrajinským dětem velkou radost. Úplně nejhezčím obsahem krabic byly vzkazy a obrázky od dětí v češtině i ukrajinštině, ze kterých byla cítit obrovská solidarita a podpora.

Na odvoz bylo potřeba tří po střechu naložených aut, jejichž obsah dobrovolníky na sběrném místě ve Vestci ohromil. Všem, kteří jste pomohli, děkujeme!

Ilona Kaplanová