Listopad a prosinec ve školní družině

V listopadu kvůli vládním opatřením žáci prvních a druhých tříd pobyli ve družině jen 8 dní, žáci třetích tříd vůbec. Stihli jsme si popovídat o zdravém životním stylu a v posledním listopadovém týdnu jsme se zabývali celoročním projektem – olympijské hry. Připomněli jsme si symboly olympiády a více se dozvěděli o olympijském ohni. Zjišťovali jsme, v jakých sportech se na letní olympiádě soutěží.

Hráli jsme si a hlavně z kostek vznikaly krásné stavby.

S příchodem prosince se do lavic vrátili i žáci třetích tříd. K adventu neodmyslitelně patří věnec a kalendář, který si připravili v každém oddělení. Každý den tam na žáky většinou čekal nějaký úkol a následná odměna.

První prosincový týden jsme se těšili na příchod Mikuláše, anděla a čertů. V odděleních se vyrábělo ve velkém. Čerti se malovali, vybarvovali, vystřihovali, lepili. Mikulášovi se lepily vousy z vaty, andílkům čechrala křídla. Kdybychom všechny výtvory dali dohromady, vznikla by pořádná mikulášská družina.

Zbylé dva školní adventní týdny jsme se připravovali na Vánoce. Povídali jsme si o tradicích, které se v průběhu adventu dodržovali dříve (Barborky, Ambrož, Lucky). Ze tříd byly slyšet vánoční písně a následné klasické české koledy. Škoda jen, že jsme si je nemohli zazpívat. Vyrábění ve velkém pokračovalo. A co všechno byste v odděleních mohli spatřit? Například čepice s velkými vlněnými bambulemi, okřídlené krabičky, stromečky a andílky „stokrát jinak“, ryby s lesklými šupinami, betlémy, komety a další.

Nezapomněli jsme také chodit ven – z prvního sněhu jsme postavili nevelkého sněhuláka, navštívili jsme betlém na náměstí, hráli si u Botiče.

Do roku 2021 Vám přejeme hodně zdraví, štěstí a optimismu.

Dana Otradovcová, vychovatelka ŠD