Absolvent 2020

Ve středu dne 17. června 2020 se v Rytířském sále průhonického zámku uskutečnilo slavnostní předávání cen obce za nejlepší absolventské práce roku 2020. Podvečerem tradičně provázela ředitelka školy paní Ester Santolíková Štorková a zúčastnilo se jej vedení obce Průhonice v čele s panem starostou Bohumilem Řehákem a panem místostarostou Petrem Benešem.

Letošní Absolvent se od předchozích ročníků nelišil pouze tím, že přítomní museli mít z preventivních důvodů na obličejích roušky. Jiný byl zejména tím, že se poprvé v jeho existenci do školního kola zapojili žáci ryze dobrovolně. Do finálového klání na zámku tak nakonec postoupili všichni čtyři nadšenci, kteří se i přes nelehkou situaci ohledně uzavření škol pro prezenční výuku pustili do velmi náročné přípravy svého absolventského vystoupení. Konzultace s vedoucími jednotlivých prací se přenesly do on-line prostředí, ostatně jako naprostá většina výuky ve škole.

Kdo tedy nakonec svým sebevědomým vystoupením okouzlil publikum přítomné v jednom z nejkrásnějších prostor průhonického zámku? Žákyně Elen Akgül vystoupila s prezentací „Chearleeding“. Zaměřila se v ní na svůj veliký koníček, kterým je sportovní disciplína připomínající skupinové povzbuzování se složitou choreografií. Elen se v tomto neolympijském sportu stala se svým týmem dvojnásobnou mistryní České republiky. Tomáš Mudruňka následně pozornost publika obrátil do světa filmu. Prezentace „Quentin Tarantino“ zmapovala život a dílo kultovního režiséra na úrovni, za kterou by se nemusel stydět ani zkušený filmový recenzent. Závěr svého vystoupení potom Tomáš zpestřil profesionálně sestříhaným videem obsahujícím retrospektivu jeho nejoblíbenějších scén z Tarantinových filmů. Do vystoupení Sáry Spáčilové s názvem „Vybombardování Hirošimy“ se promítlo její zaujetí novodobou historií. Sářina prezentace se stala potřebnou připomínkou válečných hrůz, které naši planetu sužovaly před sedmdesáti pěti lety. Apolena Ponížilová ve svém promyšleném absolventském vystoupení „Taekwon-Do“ dokázala, že sport šlechtí nejenom fyzickou stránku jednotlivce, ale bystří i mysl a ducha každého z nás. Publikum bylo doslova ohromeno její ukázkou technické sestavy, která jí dopomohla již k dvěma titulům mistryně České republiky. Vedoucími absolventských prací byli učitelé Hana Helcl Hoffmannová, Alena Randusová a Roman Navrátil.

Speciálním hostem Absolventa 2020 se stal přední český divadelní a televizní herec, vynikající dabér a skvělý showman pan Petr Rychlý, který svým vtipným a velmi osobitým způsobem zhodnotil jednotlivá vystoupení. Závěr slavnostního večera pan Rychlý doslova ovládnul, když nadšeným divákům připomenul svá pěvecká vystoupení z televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas.

Celá akce se i přes organizační svízele spojené s koronavirovými opatřeními nesla ve velmi příjemné atmosféře. Na závěr bych jménem školy chtěl vyjádřit velké poděkování Obci Průhonice, bez jejíž záštity by se celý slavnostní večer v letošním roce ani nemohl konat. Děkujeme!

Roman Navrátil