Zásady pro domácí vzdělávání

Vážení rodiče, milí žáci,

přinášíme doporučení školní psycholožky, jak zvládnout stres a psychické vypětí při domácím vzdělávání.

Žákům

  1. Jednou denně si zkontroluj poštu, kterou ti zasílají učitelé úkoly. DÚ si ukládej a splněné úkoly si označ. Budeš tak mít přehled, kolik jsi toho už zvládl a kolik tě toho ještě čeká. Nenechej si úkoly nahromadit. Pamatuj: čím víc a čím náročnější práce nás čeká, tím méně se nám do ní chce.
  2. Buď v kontaktu se spolužáky. Podporujte se navzájem. Pokud ještě nemáte, založte si skupinu na nějaké sociální síti (Skype, Instagram, WhatsApp, Telegram, Facebook). Společně se vše snáší líp.
  3. Dodržuj režim. Režim ti ušetření energii, kterou bys jinak vyplýtval na drobná, ale neustálá rozhodování a plánování. Vstávej nejpozději v 9 hodin ráno a choď spát nejpozději v 10 večer. Víš, že nejkvalitnější spánek je právě do půlnoci? Dvě hodiny před spaním nepoužívej technologie. Modré světlo, kterou přístroje vyzařují, narušuje spánek. Ani hraní akčních her či sledování akčních filmů není vhodné, protože nabudí mozkovou kůru a té pak trvá dlouhou dobu než se zklidní. Do režimu zařaď také příjemné body, ať se máš na co těšit. Cvič. Vědci zjistili, že mozkové spoje nejvíce narůstaj, když cvičíme, meditujeme a komunikujeme s druhými. Pokud můžeš, choď ven (samozřejmě s rouškou). Věř mi, lékaři doporučovaných pět kilometrů denně, nenachodíš mezi postelí, lednicí a koupelnou. Navíc příroda má blahodárný vliv na celý náš organismus včetně imunity.
  4. Uč se dopoledne, dokud jsi čerstvý a plný síly. Naše vůle a schopnost soustředění má jen omezenou kapacitu, proto odborníci na seberozvoj doporučují zařadit nejnáročnější úkoly na začátek dne. Večer už na nic obtížného jednoduše nemáme kapacitu.
  5. Uč se v blocích. Nejlepší je, když se do učení ponoříš (tzv. Flow efekt). Někdo vydrží celých 45 minut jako ve škole, jiný potřebuje častější přestávky, třeba už po 20 minutách. Doporučuji nastavit si stopky – asi hlavně na přestávky, aby se neprotáhly až do večera 🙂
  6. Nachystej si předem všechny pomůcky. Není nic otravnějšího, než každých pět minut hledat učebnici, pravítko či gumu. A také není žádná záruka, že se s nalezenou věcí k učení hned vrátíš.
  7. Přepni svůj mobil do režimu letadla nebo jej před sebou alespoň schovej. Každé vyrušení odčerpává tvoji pozornost a stojí tě pak zbytečně mnoho úsilí se k učení vrátit. Existují aplikace, které ti pomohou věnovat se místo sociálním sítím něčemu užitečnějšímu a to jednoduše tím, že tě na ně nepustí. Freedom: https://freedom.to/ WastenoTime: https://chrome.google.com/webstore/de… StayFocusd: https://chrome.google.com/webstore/de
  8. Nikdy se neuč v posteli. Uč se tam, kde ti to vyhovuje, klidně u kuchyňského stolu nebo na zahradě, jen ne v posteli. Protože jakmile si lehneme do postele, náš mozek se přepne do odpočinkového režimu a nemá zájem o něco tak náročného jako je učení. Důležité je, aby na místě, kde se chceš učit, byl klid a nikdo tě nerušil. Pokud je vás doma více, podpořte se navzájem a učte se společně ve stejnou dobu. Vydržíte tak déle. I Harry Potter se chodil učit do studovny společně s ostatními.
  9. Otestuj sám sebe. Když si učivo čteme stále dokola, získáme falešný pocit, že už všechno víme. Při písemce jsme pak zaskočeni tím, kolik jsme toho zapomněli. Pokládej si otázky a odpovídej si na ně. Zkus látku přeříkat svými slovy. Některým vyhovuje si otázky i odpovědi psát. Nejvíce si toho zapamatujeme, když se učivo snažíme vysvětlit druhým, třeba spolužákovi. Menší děti si mohou hrát na školu, učit mladší sourozence nebo plyšáčky.
  10. Za dobře vykonanou práci se odměň!

Rodičům

  1. Když se v životě dostaneme do nějaké obtížné situace, máme dvě možnosti. Buď se naštveme a hledáme viníka, nebo se postavíme výzvě tváří v tvář a povyrosteme. Mnohé z nás tato situace donutila naučit se pracovat s technikou, další šít roušky a všechny umývat si ruce a přehodnotit priority. Zkusme tedy využít tento čas k zastavení, odpočinku a dejme šanci vyrůst tomu dobrému v nás a v našich vztazích. Kdy naposledy jste si hráli se svými dětmi, lechtali je, masírovali je? Kdy naposledy jste dělali chemické pokusy, učili se dějepis či seli řeřichu? Pokud teď máte tu šanci, nepropásněte ji.
  2. Pomáhejte dětem s dodržováním režimu, není jim vlastní.
  3. Přeneste co nejvíce odpovědnosti za učení na děti. Je to jejich škola. Na druhou stranu nezapomeňte, že děti ještě nemají vůli rozvinutou. Mozek se u člověka vyvíjí až do 25 let a volní procesy dozrávají právě jako poslední. Takže stejně tak jako je diář naší externí pamětí, my rodiče jsme externí vůlí našich dětí. Bez připomínání a nátlaku to žel nejde.
  4. Zapojte děti do domácích prací. Naučte je vařit a pak po sobě vše uklidit, ukažte jim, kde se zapíná pračka a kam se sype prášek do myčky. Zpočátku je to sice náročnější, než kdybychom to udělali sami, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí. A vaše děti díky tomu ve svých očích povyrostou a zase se o kousek osamostatní.
  5. Buďte na sebe laskaví. Nesnažte se být dokonalí. Přizpůsobte své nároky možnostem svým a svých dětí. Neřešte, že děti něco nebudou mít a vysvětlete jim, že podmínky k práci v této době nejsou pro všechny stejné.
  6. Nechtějí vaše děti naslouchat rady dospělých? Tak jim pusťte video! Nejlepší videa o učení u nás natáčí Jan Kohut, jsou dostupná na YouTube – např.: https://www.youtube.com/watch?v=_CNeIeNByCg Poučné je také následující video v angličtině, lze zapnout české titulky: https://www.studenta.cz/work/video-zarucene-tipy-na-rychlejsi-uceni/r~st:article:3445/

Kristýna Porazilová, školní psycholožka