Beseda s přeživší holocaustu (9. roč.)

Ve čtvrtek dne 27. února 2020 zavítal do 9. ročníku velmi vzácný host – paní Eva Benešová se svým dech beroucím životním příběhem.

Židovští rodiče dvouleté Evy a jejího bratra, miminka Petra, se v roce 1942 rozhodli neuposlechnout příkazu nacistů a nenastoupili do transportu, na jehož konci by je čekalo ghetto v Terezíně a později s velkou pravděpodobností i vyhlazovací koncentrační tábor.

Židé v době holocaustu byli vystaveni desítkám často nesmyslných zákazů a příkazů, které je měli izolovat od ostatních lidí. Nesměli chodit do škol, jezdit tramvají, pracovat v úřadech, navštěvovat restaurace, vlastnit domácí mazlíčky, zkrátka nemohli vést normální život. Navíc byli označeni žlutou hvězdou…

Rodiče Evy Benešové však uprostřed nesmyslného válečného běsnění učinili velmi riskantní krok – raději se ukryli a utekli, než by nastoupili do vlaku a zmizeli jako jejich příbuzní a známí v nenávratnu…

Paní Benešová svým vyprávěním deváťáky naprosto strhla. Beseda byla umocněna krátkým animovaným filmem „Nenastoupili“, který byl natočen na základě jejích vlastních vzpomínek a vyprávění její maminky.

Jsme moc rádi, že paní Benešová mezi naše žáky zavítala a pevně věříme, že v příštím školním roce ji na naší škole opětovně přivítáme.

Roman Navrátil, vyučující D