Naše představa o školní jídelně

Vážení rodiče a milí strávníci,

rádi bychom Vám představili, jak my vnímáme naši školní jídelnu a jak bychom chtěli, abyste se ji snažili vnímat i Vy.

Základní funkcí školní jídelny je kvalitně a dostatečně nutričně nakrmit děti, které chodí na základní školu. Tato funkce je nám dána vyhláškou, která dále upravuje jistá omezení a povinnosti, podle kterých se musíme řídit.

Rádi bychom objasnili některé mýty, které se školního stravování týkají.

1) Děti mají právo na výběr ze dvou jídel denně.

Nemají. Děti mají nárok (v případě, že jsou ten den ve škole, případně první den nemoci) na teplé jídlo denně. Nikde není uvedeno, že mají právo si vybrat oběd č. 1 nebo oběd č. 2. Školní jídelna rozhoduje (s přihlédnutím k provozním, personálním možnostem, ale i z vyhlášky vyplývajícím povinnostem – spotřební koš, finanční norma) o tom, zda a které dny se bude vařit výběr ze dvou hlavních jídel denně.

2) Děti mají nárok na salát, jogurt či ostatní doplňky oběda.

Nemají. Jak již bylo řečeno výše, nárok mají dle zákona na oběd složený z hlavního jídla a polévky, případně na pitný režim. S přihlédnutím k plnění spotřebního koše. Ostatní doplňky oběda (ovoce, saláty, jogurt, moučníky apod.) se strávníkům poskytují pouze v případě, že „na ně jsou peníze“. Samozřejmě se snažíme hospodařit takovým způsobem, abychom dětem několikrát týdne toto poskytly. Ne vždy to ale lze. Proto prosíme o pochopení, když například uděláme ten den tři velké mísy salátu a děti vše rychle snědí. I když se snažíme saláty přidělávat, může se stát, že nám ten den jednoduše dojdou a na nějakou část dětí se nedostane. V tom případě prosíme o pochopení.

3) Dítě má právo v době nemoci odebrat oběd.

Toto je pravda napůl. Dle vyhlášky má právo odebrat oběd (za dotovanou cenu) první den neplánované nepřítomnosti ve škole. Další dny nepřítomnosti je povinnost obědy odhlásit, případně obědy odebrat za plnou, tedy nedotovanou cenu.

4) Školní jídelna má naučit dítě stravovacím návykům.

Tento nelehký úkol leží zejména na bedrech samotných rodičů. Školní jídelna se sice snaží dětem vařit jídla rozličná, s obsahem různorodých surovin, někdy i pro dítě nových. Ale nemá kapacitu, ani povinnost, starat se o to, zda dítě oběd snědlo, případně ho do jídla nutit. Nevychováváme, pouze můžeme jít příkladem.

Mýtů a legend o školním stravování je nepřeberné množství. Než se ale ohánět neustále nějakým zákonným rámcem, dovolte nám uvést něco o tom, jak se snažíme v naší školní jídelně fungovat.

Snažíme se o to, aby se děti a ostatní strávníci cítili v naší jídelně dobře a pohodlně. Jde nám o to uvařit chutný a výživný oběd v pěkném prostředí. Naše jídelníčky se snažíme skládat pestře a zdravě. Používáme celozrnnou mouku, ale i např. těstoviny. Zahušťujeme nejen pšeničnou, ale i například zdravou cizrnovou či hrachovou moukou.

Pravidelně se školíme, modernizujeme nejen prostor samotné kuchyně, ale i ostatní prostory jídelny.

Rodiče a žáci mohou s dostatečným předstihem sledovat nabídku ze dvou druhů jídel v pohodlí domova přes webovou aplikaci www.strava.cz.

Věříme, že školní jídelna je srdcem školy a Vy věřte nám, že se snažíme dělat vše pro to, aby tomu tak skutečně bylo.

Jan Martinovský a Ladislava Přibylová