Projekt Jsem laskavec (II. A)

Třída II. A se zapojila do 2. ročníku happeningu Jsem laskavec. Na Světový den laskavosti 13. listopadu 2018 jsme se rozhodli konat dobro. Do letošního ročníku se zapojilo celkem 445 týmů z celé republiky, takže v jeden moment konalo dobro 14 000 školáků ze 193 měst a my mezi nimi.

Protože jsme se v hodinách prvouky v poslední době bavili o starších lidech, jejich potřebách, starostech a potížích, inspirovalo nás to k rozhodnutí udělat radost právě seniorům. Domluvili jsme si návštěvu v průhonickém Alzheimercentru a připravili si pro klienty centra vystoupení.

Pásmo písniček, básniček, tanečků a divadélek babičky a dědečky očividně velmi potěšilo, nešetřili na nás chválou. Po vystoupení jsme předali seniorům malé dárečky, malované papírové dráčky. Protože v centru zavádějí terapii na principech Montessori metody, vyrobili jsme jako hlavní dárek čtyři jednoduché Montessori pomůcky na trénování manipulace, rozpoznávání stejných barev a tvarů, rozvoj motoriky. Nejprve jsme všechny pomůcky představili, vysvětlili úkoly při práci s nimi a pak už děti pomáhaly babičkám a dědečkům s jejich plněním, radily jim a také je povzbuzovaly.

Bylo hezké sledovat, jak citlivě se děti umějí chovat k nejstarší generaci a jakou radost jim přineslo obdarování druhých a vykonání dobrého skutku.

Ilona Kaplanová, třídní učitelka II. A

Video z vystoupení ke zhlédnutí zde.