Jak to chodí v soudní síni

V hodinách občanské výchovy se žáci VIII. B seznámili s Ústavou ČR a jednotlivými složkami státní moci. Odměnou za práci v hodinách jim byla návštěva soudního jednání, které se uskutečnilo 6. června 2018 u Obvodního soudu Prahy 6 v Justičním paláci Na Míčánkách v Praze 10.

Dobrodružství začalo hned u vstupu do budovy, kde všichni prošli podrobnou kontrolou justiční stráže. Pak už žáci vyhledali příslušnou jednací síň, kde každou chvilku měl začít občanskoprávní spor. Napětí lehce stoupalo, když kolem nás několikrát prošla ozbrojená policejní eskorta s předváděnou osobou v želízkách. Paní soudkyně byla velmi ochotná a vpustila nás do jednací síně o pár minut dřív než ostatní. Mohli jsme si tak prohlédnout celé prostory. Pak nám podrobně vysvětlila podstatu soudního sporu a pravidla chování v jednací síni. Samotné jednání bylo poměrně živé, jednotlivě strany sporu hájily svá práva a předkládaly různé důkazy. Samotného rozsudku jsme se ale nedočkali. Jednání bylo odročeno, protože jedna strana sporu musí doložit další potřebné důkazy. Po ukončení jednání jsme mohli s paní soudkyní celý průběh líčení probrat a diskutovat i o dalších zajímavých kauzách.

Pro žáky to byla velká zkušenost a dneska už ví, že rozhodovat spory občanů není vůbec jednoduché.

Všechny žáky bych chtěla moc pochválit za vzorné chování po celou dobu exkurze a už se moc těším na září, kdy společně navštívíme jednání poslanců v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Alena Randusová