Exkurze do Bavorska

Naše dvoudenní exkurze do Německa začala ve středu 24. května 2017. Plni očekávání jsme se sešli už v 7.15 hodin před budovou školy spolu s našimi paními učitelkami Helclovou a Chudomelovou a panem učitelem Novotným. Kromě nás osmáků se exkurze zúčastnili i někteří sedmáci a deváťáci. Cesta do Mnichova byla dlouhá, vždyť včetně hygienických přestávek trvala takřka šest hodin.

Do Mnichova jsme dorazili asi ve 13 hodin. Paní průvodkyně Lenka nás seznámila s jeho dějinami a společně jsme prošli historické centrum města. Viděli jsme například náměstí zvané Marienplatz s monumentální Novou radnicí, budovu opery, Starý dvůr a kostel Frauenkirche. Interiér kostela byl moc krásný, naše oči upoutal zejména kříž, který visel v jeho přední části. Na Marienplatzu jsme dostali rozchod, a tak jsme si konečně mohli prohlédnout i přilehlou nákupní ulici a navštívit četné tamější obchody. Mnozí z nás toho využili maximálně a nakoupili spoustu věcí. Obtěžkáni dárky jsme se vydali k bráně Isartor, kde už čekal autobus, aby nás odvezl k hotelu. Celkově musíme říct, že jsme byli udiveni půvabem Mnichova.

Druhý den, 25. května 2017, jsme začali chutnou snídaní v hotelu, ocenili jsme zejména čerstvé teploučké křupavé housky. Následně jsme se „dokutáleli“ do autobusu, kde mnozí z nás dospali předchozí noc. Naše cesta vedla na samotný jih Německa do Alp na malebný zámek Neuschwanstein. Nejprve jsme měli krátký rozchod u blízkého jezera, vzápětí následoval poměrně náročný výstup k zámku. Někteří nesportovci měli se stoupáním docela problém, ale nakonec se naštěstí všichni dostali bez následků až k cíli. Těm z nás, kteří se odvážili na most Marienbrücke nad hlubokou propastí, se otevřel impozantní výhled na krásné panorama alpské krajiny s uprostřed stojícím Neuschwansteinem. Byl to nádherný pohled umocněný úžasným počasím (posoudit můžete sami v přiložené fotogalerii). Hluboko pod mostem šuměla voda a celé to bylo opravdu mimořádně kouzelné. Poté nás čekala prohlídka zámku, během níž jsme mohli obdivovat reprezentativní zámecké prostory i místnosti, jež kdysi obýval sám král Ludvík II. Bavorský.

Po prohlídce jsme dostali rozchod, někteří z nás navštívili zámeckou kavárnu, kde jsme ochutnali dortíky a jiné dobroty, jiní se mohli ještě pokochat malebnou krajinou nebo zakoupit nějaký ten dárek a suvenýr. To se ale již přiblížil čas odjezdu. Do Průhonic jsme se vrátili večer obohaceni o mnoho dojmů a zážitků.

Žákyně a žáci osmé třídy