Projekt Flowers and Children (4. den)

Ve středu 18. května 2016 jsme vyrazili na nedávno otevřené výstaviště, na kterém až do října letošního roku probíhá Expo Antalya 2016 (http://www.expo2016.org.tr/en/). Výstaviště pojali místní opravdu velkoryse a navíc stavějí novou tramvajovou linku, která v blízké budoucnosti spojí centrum města s výstavním areálem. Je zkrátka vidět, že tu mají veliké plány a nezbývá než jim přát, aby vyšly.

Jakmile jsme prošli bezpečnostní kontrolou podobnou té, která probíhá na letišti, řekli jsme si, že nejhezčí pohled na výstaviště bude z více než 100 metrů vysoké věže tyčící se nad areálem. Až nahoru do osmnáctého patra jezdí výtah a výhled shora je opravdu nádherný: pod námi výstaviště, na jedné straně Antalya a na druhé do daleka se táhnoucí skleníky, ve kterých se pěstuje velká část produkce zeleniny a ovoce pro celé Turecko. Ale zpět na výstavu – jedním z jejích hlavních témat jsou květiny a je to vidět na každém kroku: krásně upravené záhony a trávníky, na květiny zaměřené národní expozice účastnických států i velký pavilon s rostlinami deštného lesa. Prošli jsme se kolem replik starých domů ze všech částí Turecka a prohlédli si vědecké centrum sponzorované leteckou společností Turkish Airlines, ale pro mnoho z nás byl jedním z nejhezčích zážitků krátký film s technologií 3D, který nás provedl některými turisticky zajímavými oblastmi Turecka, mimo jiné Kappadokií. Z výstavy jsme odjížděli až v sedm hodin večer s vědomím, že jeden den na na ni sotva stačí.

Zítra nás čeká pátrání po místních endemických rostlinách, které bude o to snadnější, že některé z nich jsme už dnes viděli na výstavě.

Mgr. Petr Stříbný, zást. řed.