Kroužek historie

Na fotografiích můžete vidět práci žáků ZŠ Průhonice, kteří navštěvují kroužek historie a přispívaly v průběhu svou vlastní tvorbou:

Aztécký sluneční kámen – s blížícím se rokem 2012 a proroctvím o konci světa, které se nenaplnilo. Dětem na památku zůstal tento starý mayský rituální kalendář.

Mamut – toto obrovské pravěké zvíře vyvolává velký obdiv také u dětí z historického kroužku, které se snažily zobrazit jeho napodobeninu.

Jeskynní malba – lidé v pravěku prokázali, že měli vztah k umění. Naše velkoplošné plakátové dílo se stalo skvostem družinové nástěnky a inspiraci jsme hledali v tmavých koutech jeskyně v Altamiře.

Muž neandertálský – vyhynul či splynul s místním obyvatelstvem? Dodnes vědecká rozepře. Chlapci z historického kroužku zpodobnili jeho autoportrét.

Žena neandertálská – dívčí skupinka historického kroužku představuje svébytnou pravěkou ženu. Účes a kabelka dokazují, že móda hrála už tehdy velkou roli.

Malování do písku – zpočátku velmi těžké, stačil sebemenší pohyb či závan a kresba zmizela. Skořicový čaj, vůně svíček a sušenky nám vždy zlepšily náladu. Dokázali byste do písku zakreslit faraona Tutanchamona nebo egyptskou královnou Kleopatru? Děti z historického kroužku to zvládly bravurně.

Stavba pyramid ze špejlí – Egypťané využívali při stavbě pyramid kámen – my špejle. Přesné měření a správné sestavení bylo určitě naší zásadou. Egypťané stavěli pyramidy několik let a my jsme to měli stihnout během pár hodin v kroužku Mladého historika. Mimozemská civilizace nám nebyla nápomocna, zvládli jsme to sami.

— Lukáš Němec