Čtenářská dílna deváťáků s prvňáčky

Na úterý 21. 11. 2017 se děti z I. A dlouho těšily. Čekal je totiž první společný projekt s deváťáky, jejich nejstaršími spolužáky, kteří jsou proti nim tak velcí, že si je často na chodbách pletou s dospělými.

První dvouhodinová společná čtenářská dílna vedená paní učitelkou Světlanou Vrbkovou, třídní devátého ročníku, začala povídáním v kruhu. Proběhlo seznámení dvojic či trojic, ve kterých měli žáci pracovat. Deváťáci si přinesli svou oblíbenou knížku, kterou měli rádi, když byli ve věku prvňáčků. Během první hodiny si všichni ke čtení našli klidné zákoutí na chodbách školy. Tam deváťáci předčítali malým kamarádům oblíbenou pohádku či příběh. Také si s nimi povídali o tom, proč mají přinesenou knihu rádi.

Ve druhé části zkoušeli pozorní posluchači převyprávět, co slyšeli, a pak všichni spolupracovali na pracovním listu. Nejprve vyplnili čtenářský pětilístek – informace o hlavní postavě a pak kreslili ilustrace.

Na společné sdílení zážitků z dílny se všichni vraceli do třídy jako parťáci, kteří se mohli s ostatními podělit o radost ze společně stráveného času.

Deváťáci byli úžasní, dokázali děti zaujmout. Původní ostych prvňáčků ze všech rychle opadl a po skončení čtenářské dílny mi všichni nadšeně sdělovali, že ten jejich deváťák je ten nejlepší. Mají ve škole svého velkého kamaráda, ke kterému se teď na chodbě hlásí. Prvňáčci se už těší na druhou společnou dílnu, kde se jako čtenáři předvedou poprvé i oni.

Ilona Kaplanová, třídní učitelka I. A