Týden exkurzí (II. B & II. C)

ZOO Praha

Týden exkurzí zahájily třídy II. B a II. C dne 19. června výletem do pražské ZOO a potěšily se s mnoha zvířátky. Nejvíce děti zaujalo mládě gorily nížinné, které se nečekaně narodilo 23. dubna 2016 rodičům Shindě a Richardovi. Toto mládě je živoucí ukázkou toho, že zázraky se (alespoň někdy) dějí.

Botanicus

V úterý 20. června se děti ve stejném složení vydaly do středověké vesničky Botanicus, kde si to opravdu užily. Děti měly možnost vyzkoušet si výrobu mýdla či papíru nebo ozdob z drátků a slámy. Také ochutnávaly dobová jídla, nejvíce dětem chutnaly keltské palačinky. Kdo už byl trochu unaven či si chtěl jen trochu odpočinout od ruchu dění, vydal se do krásně upravených bylinkových zahrad.

Vojenské muzeum Lešany

Dne 21. června jsme s dětmi z II. B, II. C a III. C navštívili Vojenské muzeum Lešany.

Mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou, v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren, se nachází expozice Vojenského technického muzea. Děti mohly vidět 700 historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel, raketovou techniku, spojovací a ženijní prostředky a logistický materiál pocházející z období od roku 1890 až do současnosti.

Sbírky jsou prezentovány v deseti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, se toto muzeum řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Největší událostí roku bývají tzv. Tankové dny, které se konají vždy poslední sobotu na konci prázdnin.

Nejvíce se dětem samozřejmě líbila projížďka historickými vozy.

Zámek Jemniště

Dne 22. června jsme s dětmi z II. B a II. C vyrazili na zámek Jemniště.

Barokní zámek Jemniště se nalézá 8 km východně od Benešova. Východně od zámku přiléhá k zámeckému parku stejnojmenná vesnice – místní část obce Postupice. Objekt je v soukromých rukou rodiny Šternberků a je zpřístupněn veřejnosti.

Nejprve nás čekala prohlídka zámku. Měli jsme velmi milou průvodkyni a dětem se prohlídka moc líbila a zajímaly se nejen o exponáty, které mohly vidět, ale i o historii zámku.

Po prohlídce jsme navštívili anglický park, který se nachází za zámkem. Roste v něm několik druhů exotických stromů. V parku se také chovají kakadu molucký, lama krotká, osel domácí, páv korunkatý, holandské mini kozičky, nosál červený a mýval severní. Děti byly ze zvířátek doslova uneseny.

Průhonický park a návštěva průhonického zámku s výkladem

Dne 23. června jsme s dětmi z II. B a II. C společně navštívili Průhonický park, který se nalézá nedaleko naší školy. Zámecký park u zámku Průhonice je jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Česku. Od roku 2010 je národní kulturní památkou. Park a jeho sbírky rostlin byly zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Osou parku je říčka Botič se třemi většími rybníky, skalnatými partiemi, alpinem a loukami v nivě potoka. Na svazích jsou místy přirozené lesy, místy kultury mnoha druhů i vypěstovaných kultivarů dřevin.

Nejatraktivnější rostlinou v zámeckém parku jsou rhododendrony a azalky. V celém parku se nalézá okolo 100 těchto rostlin z toho 40 vyšlechtěných v místě.

Nejprve jsme s dětmi vyslechli výklad o románském kostelíku Narození Panny Marie, který je nejstarší památkou průhonického zámeckého areálu a potom jsme se přesunuli na působivý výklad o historii zámku včetně jeho prohlídky. Tímto příjemným výletem jsme zakončili krásný týden exkurzí.

Markéta Průšová, třídní učitelka II. B